Timelapse lentokentällä

Tällä kertaa jutun aiheena oli Helsinki-Vantaan lentokentän liikenne- ja matkustusmäärät. Tarkoituksena tehdä timelapsena koko video. Idea tähän lähti jo muutama kuukausi aiemmin toimittaja Esa Juntusen kanssa ja viimeinkin saimme kaikki palikat sopimaan yhteen. Keskiviikolle 10.9 sääennuste oli sopivan aurinkoinen ja tuulen suunnat meille myötäisiä. Otin kaksi XDCAM kameraa mukaan jalustoineen, koska aikaa olimme varanneet kuvauksiin noin 4 tuntia. Molemmilla kameroilla yhtäaikaa eri kuvakulmilla ja kuvakoolla.

Lentoasemalla kuvasin molemmilla kameroilla kaksi kuvakokoa. T2 lähtöaulan yläosasta laajaa sekä tiiviimpää kuvakokoa. Molemmissa kuvissa timelapse asetukset olivat seuraavat: slow-shutterilla kuvia yhden sekunnin välein (16frame asetuksella). Tällöin yksittäisiin kuviin saimme liikeen tunnun eli liike-epäterävyyttä.

Kamera kuvaa T2 hallin lähtöaulaa.

Kamera kuvaa T2 hallin lähtöaulaa.

Check in -tolppa slow-shutter asetuksilla kuvattuna.

Check in -tolppa slow-shutter asetuksilla kuvattuna.

Toinen kamera otti samaan aikaan kerrosta alempaa eli T2 tulokerroksesta yläviistoon lähtötaulusta kuvaa. Tässä kamerassa pidin timelapse -asetuksina 3 sekunnin välein otettavaa kuvaa. Aikaa sisäkuvauksiin meni tunti ja timelapse materiaalia saimme yhteensä 2 minuuttia 20 sekuntia. Timelapsea kuvatessa ääniä ei samaan aikaan tallennu, joten nauhoitin erikseen lentoasemalta yleisiä ääniä eli seurailin ihmisiä vetämässä laukkuja ja kävelemässä korkokengillä aseman laajalla parketilla.

Sisäkuvat on juuri otettu ja molemmat XDCAMit valmiina siirrettäväksi kentän puolelle.

Sisäkuvat on juuri otettu ja molemmat XDCAMit valmiina siirrettäväksi kentän puolelle.

Seuraavaksi siirryimme lentoaseman huoltoalueelle, jota ennen kävimme turvatarkastuksen läpi. Siellä saimme henkilökunnasta osoitetun työntekijän mukaamme, joka ajoi pyyntöjemme ja lennonjohtotornin ohjeiden mukaisesti katsomaan mahdolliset kuvauspaikat. Paikka löytyi ja laitoin kamerat jälleen kuvaamaan. Molemmat ottivat nyt 3 sekunnin välein yhtä framea kerrallaan ja molemmilla kameroilla kaksi kuvakulmaa. Siinä vierähtikin äkkiä puolitoista tuntia ja samalla saimme kokea Hornetin jyrähtävän nousun viereiseltä kiitoradalta. Lopuksi äänitin vielä matkustuskoneiden nousua.

Molemmat XDCAMit kentällä ottamassa timelapse kuvitusta.

Molemmat XDCAMit kentällä ottamassa timelapse kuvitusta.

XDCAMin LCD -näyttö timelapse asetuksissa.

XDCAMin LCD -näyttö timelapse asetuksissa.

Lopullisen videon teimme seuraavana päivänä. Lisäsin Uolevi Holmbergin tekemät grafiikat ja äänittämäni äänet lentokentältä. Videolinkki timelapseen.

Ilmassa juuri kiitotieltä noussut Hornet -hävittäjä kuva: Janne Järvinen / HS

Ilmassa juuri kiitotieltä noussut Hornet -hävittäjä kuva: Janne Järvinen / HS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s