Ajo Suomen halki

Lähdin toimittaja Mark Aution kanssa tekemään kahden päivän ihmettä eli ajamaan Suomen päästä päähän, Helsingistä Kilpisjärvelle kuvaten samalla kuusi erillistä videota ja muutamia lehtijuttuja kaupanpäälle. Mukaan lähti noin 30 kiloa kuvauskalustoa sisältäen viisi kameraa (FS5, Canon 5DM3, GoPro, Sony Actioncam ja Dashcam), kolme jalustaa, valoja, akkuja jne. Miksi näin paljon erilaisia kalustoa? Siksi että kuvasimme monella eri tavalla videoita, joihin tarvitsimme hyvin erilaisia kalustovaihtoehtoja. Kaikkia muita paitsi jalustoja käytimmekin. Itseasiassa koko ajan oli sen verran kiire että jalustaa ei koskaan kerennyt käyttämään vaan kaikki hoidettiin käsipelillä tai monopodilla.

Lähdimme liikkeelle maanantaina kello 10.00. Tarkoituksena ajaa ensimmäisenä päivänä reittiä Helsinki-Lahti-Heinola-Jyväskylä-Viitasaari-Oulu. Jokaisessa näissä paikoista kuvasimme osioita videoihin ja saavuimme lopulta illalla klo 22 Ouluun. Tässä vaiheessa täytyy pahoitella että tekemiskuvia ei kerennyt ottamaan tällä reissulla oikeastaan ollenkaan.

Patikoimassa Saanalle.

Patikoimassa Saanalle. Kuvauskamat kantoliiveissä ja kuvan GoPro varren kanssa tungettuna liivien väliin.

Tiistaiaamuna ajoimme Oulusta Tornion tulliin ja painuimme suoraan heidän nuuskatakavarikkohuoneeseensa. Noin 40 kiloa oli hyllyllä tavaraa. Siinä meni tovi touhutessa, jonka jälkeen kävimme Haaparannan puolella kuvaamassa nuuskakaupassa Snuskungenilla. Yllätyksenä tuli se, että heillä ei saanut kuvata sisätiloissa ollenkaan. Olimme lähdössä kilpailevaan Nuuskakairan kauppaan, jolloin saimme tietää ettei siellä ei saa kuvata edes pihalla. Koska en tiennyt Ruotsin kuvaussäännöksistä niin joudumme jättämään kuvaukset siihen paikkaan. Suomessa olisimme tietenkin kuvanneet aivan normaalisti kaupan sisätiloissa. Tämän episodin jälkeen ajoimme Rovaniemelle porotilalle, jossa vierähti puolitoista tuntia porojen parissa. Sieltä suuntasimme Pelloon poliisin luokse juttelemaan autoilusta ja poroista pohjoisessa. Tämän jälkeen auton tankkaus ja ajo Kilpisjärvelle. Siinä kuuluikin aikaa sen verran, että olimme perillä Kilpisjärvellä kello kaksi keskiviikkona aamuyöllä. Tarkoitus oli kiivetä siihen perään yöllä Saana-tunturin huipulle keskiyönauringon paistaessa, mutta taivaalla oli niin paljon pilviä, että ei ollut järkeä lähteä huipulle, koska sieltä ei olisi nähnyt yhtään mitään. Siirsimme siis Saanan valloituksen tulevalle aamupäivälle.

Saana-tunturi

Saana-tunturi

Aamun valjetessa otimme muutaman haastattelun Suomen ja Norjan rajalla tullissa, jonka jälkeen lähdimme patikoimaan Saanan huipulle. Kiivetessä meni vajaa 2 tuntia, koska kuvasimme samalla nousua. Ylhäällä viivyimme parikymmentä minuuttia jututtaen ihmisiä ja kuvaten lisää materiaalia. Jätin videokameran alas autoon tällä kertaa, koska valokuviakin piti ottaa ja aika oli kortilla. Päädyin tekemään kaiken järjestelmäkameralla sekä GoPro kameralla. Se osoittautuikin järkeväksi vaihtoehdoksi, koska näin pystyimme pudottamaan kaluston painoa huomattavasti ja pysyimme aikataulussa. Alastulo sujuikin rivakasti, koska juoksin suoraan tunturilta alas. Tämän jälkeen olikin enää vuokra-auton palautus ja ajo Kittilän lentokentälle. 

Roadtrip Lapin yöttömään yöhön -juttu

Roadtrip Suomen halki -video

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s